feb
1

Katolikusok

A keresztények kb. fele katolikus. Ennek 98 %-a római katolikus (ebbe beleértve a szűkebb értelemben vett római azaz latin katolikusokat és a keleti katolikusokat), a többi 2 % "szakadár" katolikus. A katolikusok száma kb. 1,2 milliárd fő. Fontos pontosítás, hogy mind itt, mind a továbbiakban a megadott számok nem a hívők, hanem az egyháztagok számát jelentik, az egyháztagot a szó nominális értelmében használva.

A katolicizmus a fő vallás Dél-Amerikában, Közép-Amerikában, Dél- és Közép-Európában, Közép-Afrikában és a Fülöp-szigeteken. A protestáns és ortodox többségű területeken a katolicizmus jellemzően a második legnagyobb keresztény vallás.

A katolicizmus önálló identitása 1054-től kezdődik az ortodoxiával történt szétválás óta. Természetesen a katolicizmus magát tartja az Egyetemes Egyháznak, s az ortodoxokat pedig eretnekeknek. Az ortodoxok eretnekeknek való minősítését a katolikusok 1965-ben visszavonták. Az eretnek minősítés visszavonása csak annyit jelent, hogy a katolikusok elismerték az ortodoxokat "érvényes egyházként", azonban ez nem változtat azon az állásponton, hogy szakadárnak tartják őket, azaz a két egyház között nincs hitközösség. Hitközösség nem is alakulhat ki, hiszen fontos dogmatikai különbségek vannak a két egyház között (e különbségek száma egyébként nem sok, de alapjellegűek), melyek nem egyeztethetőek össze. Az esetleges egyesülést a katolikus fél úgy képzeli el, hogy az ortodoxok minden vitás pontban átveszik a katolikus értelmezést, majd betagalódnak a keleti-katolikus egyházak közé, azaz a római pápa egyházfői hatalma alá. Ezzel szemben az ortodoxok az egyesülést úgy képzelik el, hogy a katolikusok minden vitás pontban átveszik az ortodox értelmezést, majd elismerik, hogy a római pápa csak a Római Egyház feje, s a Római Egyház pedig csak egyik az egymástól független részegyházak közül, melyeknek nincs közös egyházfőjük a szó felérendeltségi értelmében. Tehát ez egy megvalósíthatatlan egység.

A római katolikusok száma kb. 1175 millió fő, belőlük a legtöbb, 1150 millió a latin (szűkebb értelemben vett római) katolikus, a többi keleti katolikus (pl. görögkatolikus), akiknek a létszáma kb. 25 millió fő.

A keleti-katolikusok olyan egyházak, melyek nem tartóznak a szűkebb értelemben vett Római Egyházhoz, de a római pápa egyházfősége alatt állnak. Hagyományosan a római pápának több címe van: Róma püspöke, Itália prímása, a Nyugat pátriárkája, s végül római pápa. A latin-katolikusok a római pápa alatt állnak annak Nyugat-pátriárkai minőségében is, míg a keleti-katolikusok nem állnak Nyugat pátriárkája alatt, csak a római pápa alatt. Emiatt külön egyházi törvénykönyv vonatkozik a latin katolikusokra és a keleti katolikusokra. A dogma természetesen ugyanaz, azonban a kánonban vannak egyes különbségek, a legismertebb: a keleti-katolikus papok nősülhetnek.

Tehát a római katolikus egyház valójában 23 részegyházból áll: a latin egyházból és a 22 keleti-katolikus egyházból. Ez a 23 részegyház azonban nem független egyházak, hanem az egységes katolikus egyház részei, azaz hibás a helyzetet összehasonlítani az ortodoxiával és a miafizitizmussal, ahol valóban 15 ill. 6 adminisztratív értelemben teljesen független egyházról beszélhetünk, melyek között nincs adminisztratív függőség, "csak" a közös hit köti őket össze. A katolikus részegyházak a római pápa egyházfősége alatt állnak adminisztratív értelemben, azaz ezek nem külön egyházak.

A 22 keleti-katolikus egyház státusza eltérő. Autonómia szempontjából négy csoportra oszlanak: pátriárkai egyházak, nagyérseki egyházak, érseki egyházak, egyéb egyházak. A pátriárkai egyházak (káld katolikusok, kopt katolikusok, maroniták, melkiták, örmény katolikusok, szír katolikusok) saját maguk választják meg vezetőjüket, a nagyérseki egyházak (román görögkatolikusok, szír-malabárok, szír-malankárok, ukrán görögkatolikusok) szintén saját maguk választják meg vezetőjüket, de a megválasztás csak a római pápa jóváhagyása után lép hatályba. Ezzel szemben a 3 érseki egyház (etióp katolikusok, ruszin görögkatolikusok, szlovák görögkatolikusok) vezetőjét a pápa nevezi ki, bár jelentős önállóságot élveznek az adott terület katolikus egyházszervezetén belül. A többi 9 "egyéb" keleti-katolikus egyház (albán görögkatolikusok, belarusz görögkatolikusok, bolgár görögkatolikusok, görög bizánci katolikusok, horvát görögkatolikusok, italo-albánok,  macedón görögkatolikusok, magyar görögkatolikusok, orosz görögkatolikusok) pedig részei a rendes helyi katolikus egyházszervezetnek.

keleti-katolikus részegyház

székhely

hívők száma

egyházi nyelv

Maronita Egyház

Bkerke, Libanon

3,1 millió

szír asszír-arámi, arab

Káld Katolikus Egyház

Bagdad, Irak

2,5 millió

szír asszír-arámi

Melkita Görögkatolikus Egyház

Damaszkusz, Szíria

1,3 millió

görög, arab

Örmény Katolikus Egyház

Bejrút, Libanon

500 ezer

örmény

Kopt Katolikus Egyház

Kairó, Egyiptom

160 ezer

kopt, arab

Szír Katolikus Egyház

Bejrút, Libanon

100 ezer

szír asszír-arámi, arab

Ukrán Görögkatolikus Egyház

Kijev, Ukrajna

8 millió

egyházi szláv

Szír Malabár Katolikus Egyház

Ernakulam, India

3,9 millió

szír asszír-arámi, malayalam

Román Görögkatolikus Uniátus Egyház

Balázsfalva, Románia

750 ezer

román

Szír Malankár Katolikus Egyház

Trivandrum, India

420 ezer

szír asszír-arámi, malayalam, tamil

Ruszin Katolikus Egyház

Munkács, Ukrajna és Pittsburgh, USA

600 ezer

egyházi szláv

Szlovák Görögkatolikus Egyház

Eperjes, Szlovákia

370 ezer

egyházi szláv

Etióp Katolikus Egyház

Addisz-Abeba, Etiópia

210 ezer

geez

Magyar Görögkatolikus Egyház

Nyíregyháza, Magyarország

270 ezer

magyar

Italo-Albán Katolikus Egyház

Lungro és Piana degli Albanesi, Olaszország

65 ezer

albán

Horvát Görögkatolikus Egyház

Kőrös, Horvátország

45 ezer

egyházi szláv

Belarusz Görögkatolikus Egyház

Minszk, Belarusz

10 ezer

Macedón Görögkatolikus Egyház

Szkopje, Macedónia

10 ezer

Bolgár Görögkatolikus Egyház

Szófia, Bulgária

10 ezer

Orosz Katolikus Egyház

-

8 ezer

Albán Görögkatolikus Egyház

Tirana, Albánia

5 ezer

albán

Görög Bizánci Katolikus Egyház

Athén, Görögország

3 ezer

görög

A keleti-katolikus egyházak eredete az esetek nagy többségében a katolikus missziós tevékenység az ortodox, miafizita és nesztoriánus egyházak között. Így a legtöbb ortodox, miafizita és nesztoriánus felekezetnek jellemzően mindig (szinte mindig) van egy keleti-katolikus "változata", jellemzően ez jelentéktelen méretű az eredeti egyházhoz képest. Pl. miafizita örmény egyház - 8 millió fő, örmény-katolikus egyház - 0,5 millió fő. Ebben egyetlen kivétel van: a nesztoriánusok, a nesztoriánus egyházak kisebb létszámúak, mint a nesztoriánus egyházból kiszakadt keleti-katolikus káld egyház. Egyedül a Maronita Egyház és az italo-albánok nem származnak valamelyik keleti egyházból, ez a két keleti-katolikus részegyház mindigis a római pápához tartozott, az összes többi mind katolikus missziós tevékenység eredménye ortodoxok, miafiziták vagy nesztoriánusok között.

A latin-katolikusok a latin nyelvet és az adott közösség helyi nyelvét használják egyházi nyelvként. A keleti-katolikusok egyházi nyelve az egyházi szláv, a görög, a szír (arámi), a kopt, a geez, az örmény, valamint a helyi nyelvek. A szír asszír-arámi nyelv nagy büszkeségre ad okot használói körében mind a mai napig, ugyanis ez volt Jézus anyanyelve. Íme a Miatyánk ezen a nyelven:

A független, szakadár katolikusok olyan katolikusok, akik az I. vagy a II. vatikáni zsinat döntései ellen tiltakozva szakadtak el a katolikus egyháztól. A számuk kb. 25 millió. Ugyanazokat a hittéleket hirdetik, mint a római katolikusok, egy részük nem ismeri el a római pápa tévedhetetlenségét (s ezzel együtt Szűz Mária szeplőtelen fogantatását sem), más részük elismeri ezt, de a római pápai trónt betöltetlennek tekinti. A független katolikusok egy része nem valamely zsinati döntések miatt, hanem politikai okokból szakadt el, önkéntes alapon vagy kényszerből. Az önkéntes alapra példa a közel egymillió hívővel rendelkező független brazíl katolikus egyház, mely kommunistaszimpatizáns elveket vall, s a Vatikán és a brazíl katonai diktatúra közti kapcsolatok miatt szakadt el. A kényszerelszakadásra példa a kínai független katolikus egyház: a kínai hatóságok megtiltották a XX. sz. 50-es éveiben, hogy Kínában olyan egyház működjön, melynek külföldön van a székhelye, mire válaszként a kínai katolikus egyház egy része illegalitásba vonulva ellenszegült az új rendelkezésnek, míg egy másik része azt elfogadva, szakított a római pápával, megtartva egyébként a katolikus dogmákat.

A szakadár katolikusok egy része kizárólag a latin nyelvet használja egyházi nyelvként, a többiek a latint és az adott közösség helyi nyelvét.

Ortodoxok

Az ortodoxok száma kb. 300 millió. Ebből kb. 280 millió tagja van a kanonikus, elismert ortodox felekezeteknek, jelenleg 15 ilyen ortodox részegyház létezik (konstantinápolyi, alexandriai ortodox, antiókiai ortodox, jeruzsálemi ortodox, orosz, román, görög, bolgár, szerb, amerikai, grúz, ciprusi, lengyel, cseh-szlovák, albán). A többiek egy része vagy valamely általános el nem elismert felekezet tagsága, vagy valamely ortodox egyházból valamilyen kánonbéli különbség miatt elszakadt csoportok tagsága.

Az ortodoxia a fő vallás Kelet-Európában, a Balkánon, valamint Cipruson. Jelentős ortodox kisebbség van Szíriában, Libanonban, s Izraelben.

Az ortodoxia önálló identitása 1054-től kezdődik a katolicizmustól történt szétválása óta. Természetesen az ortodoxia magát tartja az Egyetemes Egyháznak, s a katolikusokat pedig eretnekeknek. A katolikusok eretnek minősítését az ortodoxok 1965-ben visszavonták. Az eretnek minősítés visszavonása csak annyit jelent, hogy az ortodoxok elismerték a katolikusokat "érvényes egyházként", azonban ez nem változtat azon az állásponton, hogy szakadárnak tartják őket, azaz a két egyház között nincs hitközösség. Hitközösség nem is alakulhat ki, hiszen fontos dogmatikai különbségek vannak a két egyház között (e különbségek száma egyébként nem sok, de alapjellegűek), melyek nem egyeztethetőek össze. Az esetleges egyesülést a katolikus fél úgy képzeli el, hogy az ortodoxok minden vitás pontban átveszik a katolikus értelmezést, majd betagalódnak a keleti-katolikus egyházak közé, azaz a római pápa egyházfői hatalma alá. Ezzel szemben az ortodoxok az egyesülést úgy képzelik el, hogy a katolikusok minden vitás pontban átveszik az ortodox értelmezést, majd elismerik, hogy a római pápa csak a Római Egyház feje, s a Római Egyház pedig csak egyik az egymástól független részegyházak közül, melyeknek nincs közös egyházfőjük a szó felsőbbségi értelmében. Tehát ez egy megvalósíthatatlan egység.

egyház

székhely

hívők száma

egyházi nyelv

Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus

Istanbul, Törökország

3,5 millió

görög + helyi nyelvek

Alexandriai Görög Ortodox Egyház

Alexandria és Kairó, Egyiptom

300 ezer

Antiókiai Görög Ortodox Egyház

Damaszkusz, Szíria

6 millió

görög, arab + helyi nyelvek

Jeruzsálemi Görög Ortodox Patriarkátus

Jeruzsálem, Izrael

130 ezer

görög, arab

Orosz Ortodox Egyház

Moszkva, Oroszország

140 millió

egyházi szláv + helyi nyelvek

Szerb Ortodox Egyház

Belgrád, Szerbia

11 millió

egyházi szláv, szerb

Román Ortodox Egyház

Bukarest, Románia

19 millió

román

Bolgár Ortodox Egyház

Szófia, Bulgária

9 millió

egyházi szláv, bolgár

Görögországi Egyház

Athén, Görögország

10 millió

görög

Ciprusi Egyház

Nicosia, Ciprus

700 ezer

Grúz Ortodox Egyház

Mcheta és Tbiliszi, Grúzia

3,5 millió

grúz

Albániai Ortodox Autokefál Egyház

Tirana, Albánia

700 ezer

albán

Csehországi és Szlovákiai Ortodox Egyház

Prága, Csehország és Eperjes, Szlovákia

100 ezer

egyházi szláv

Lengyelországi Ortodox Egyház

Varsó, Lengyelország

500 ezer

Amerikai Ortodox Egyház

Syosset, USA

1 millió

egyházi szláv, angol

A nem-elismert ortodox egyházak mindenben a közös ortodox dogmákat követik. El nem ismertségük fő oka elsősorban juriszdikciós vita.

A kánonbéli viták miatt elszakadt ortodox szakadárok elsősorban azért szakadtak el, mert valamely kánonbeli kérdésben valamely régebbi hagyományt favorizálnak. Ami a dogmákat illeti, nincs különbség köztük és a többi ortodox között.

Az ortodoxok egyházi nyelve az egyházi szláv, a görög, valamint a helyi nyelvek.

A bejegyzés trackback címe:

https://religio.blog.hu/api/trackback/id/tr511718930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása